Goa trance
G0oa trance is een bepaalde vorm van trance met hypnotiserende ritmes en melodieën. De muziekvorm is bedoeld om dansers een gevoel van collectief bewustzijn te laren ervaren. De ritmes beginnen vaak rustig maar bouwen op qua energie. Goa trance heeft een snelheid van tussen de 130 en 150 beats per minute (BPM). Goa trance wordt gemaakt met behulp van samplers en synthesizers. Over het algemeen duurt een nummer tussen de acht en twaalf minuten.
Bij goa trance zijn allerlei psychedelische geluidseffecten te horen. Dit draagt er aan bij dat er rond goa trance het beeld hangt van psychedelische middelen.
Een afstammeling van goa trance is weer psytrance. Dit staat voor Psychedelic Trance.
Goa trance: het ritme
Goa trance wordt gemaakt op een vierkwartsmaat. Op elke noot hoort men de beat in de vorm van een house-achtige drum kick. Tevens zijn op de tweede en de vierde noot de snaredrum en een open hihat op elke twee-achtste noot te horen.
Goa trance: geschiedenis
Goa trance is ontstaan in Goa, een staat in India. Uit Europa trokken in de jaren zestig en zeventig veel jonge hippies naar Goa om samen te komen en te feesten op rockmuziek. Hier konden deze jonge hippies even ontsnappen van het westerse kapitalisme. Bij de opkomst van elektronische muziek in de jaren tachtig begon men te experimenteren met het mixen van de rockmuziek met elektronische effecten. Hieruit ontstond een soort trance wat later goa trance werd.
Overal ter wereld houdt men nu feesten op afgelegen locaties waarin men de sfeer van Goa probeert na te bootsen. Op deze feesten wordt veel goa trance gedraaid. Op deze feesten wordt veel gebruik gemaakt van blacklight. Dit zijn UV-lampen. Feestgangers die naar goa feesten gaan dragen daarom ook vaak fluorescerende kleding, dat goed reageert op blacklight of UV-lampen. Op een goa feest hangt meestal een zeer gemoedelijke sfeer. Omdat de goafeesten vaak undergroud zijn, is het voor een outsider maar moelijk om een goafeest te vinden.
Goa trance: beeld rondom goa trance
Rond goa trance hangt vaak een beeld van psychedelische middelen. Dit komt omdat veel artiestennamen en namen van goa nummers verwijzen naar deze middelen. Zo heeft men bandnamen als Doctor Acid en Infected Mushroom. Het is inderdaad zo dat de hallucinogene bijwerking van deze middelen voor sommige bezoekers een magische betekenis heeft. Echter is het niet zo dat iedere bezoeker van een goa feest deze middelen gebruikt.